Моят пътеводител за очарователна Венеция

Моят пътеводител за очарователна Венеция

Мечтал/а ли си някога да се изгубиш във величествена Венеция?

— WRITTEN BY VICTORIA DIMOVA —

Величие и любов!Венеция, със своите исторически канали, гондоли и криволичещи улички, се счита за един от най-романтичните и популярни градове в света. И не напразно! Има нещо изключително запленяващо в очарователна Венеция!

Великолепните тесни каналчета на Венеция Обичам Венеция!

Красота и магичност!Представете си, че се разхождате по тесните улички, хапвайки автентично джелато, докато пазарувате италиански сувенирчета! Независимо дали говорим за базиликата Сан Марко, разположена в сърцето на площад Сан Марко, Понте ди Риалто, или Канале Гранде, на този магичен остров е побрана толкова много история, че всичко ни изглежда поразително!

Нека започнем това пътешествие заедно, използвайки

“Mоят пътеводител за очарователна Венеция“!

Очарователна Венеция-Канале Гранде Канале Гранде

Очарователна Венеция

Интересни факти за очарователна Венеция

  • Венеция е величествената столица на италианския регион Венето като се разполага на 117 острова на лагуна в Адриатическо море!
  • Говорим език – италиански! Хубаво е да знаете, че някои местни жители не говорят английски език. Въпреки това, повечето венецианци са свикнали с англоговорящите туристи, така че проблем при комуникацията е малко вероятен.
  • Подобно на почти всички страни в Европа, в Италия се използва еврото! При наличието на толкова много туристи във Венеция, приемането на кредитни карти е широко разпространено. Един малък съвет от мен – при заплащане на по-малки покупки и сувенири, използвайте налични пари. Затова е хубаво да имате евро във Вас по всяко време!
  • Времето в очарователна Венеция е доста екстремно! През лятото обикновено е много горещо, а през зимата е доста дъждовно и студено. Не е рядкост за Венеция да се наводнява през есента и зимата.
  • Може би се питате кога е пиковият туристически сезон? Отговорът е: от Юни до Август. Тъй като множество туристи посещават Венеция през тези месеци, цените стават много високи. Така че го имайте предвид!

Влюбени във Венеция! Венеция и Канале Гранде

Първи покупки от Венеция Аз в очарователна Венеция!

Пленителни гледки!

Кога е най-подходящо да пътуваме до очарователна Венеция?

Венеция е толкова популярна дестинация, че е натоварена през цялата година. Както споменах, най-пиковият туристически сезон е от Юни до Август. Но тук идва въпросът – това ли е най-подходящото време за посещение?! Ами, ако харесвате лудите тълпи и горещината, то отговорът е ДА! Въпреки това, през Юли и Август, почти няма италианци, които да бъдат открити във Венеция. Защо ли?!

Ако търсите малко по-спокойно и релаксиращо изживяване, моят съвет е да се отправите към очарователна Венеция през есента или началото на пролетта. Не мога да кажа, че няма да бъде натоварено и оживено. Но поне не до такава степен!

Пленителни гледки! Венеция-красива и величествена

Венеция-красива и величественаКанале Гранде-красота и величие Спокойствие във Венеция!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Както вече знаете, Венеция е втората дестинация от нашето пътешествие ВеронаВенецияБудапеща! След романтична Верона, най-доброто нещо, което можеше да ни се случи беше впечатляваща Венеция!

Ние избрахме да заложим на спокойствието като посетихме плаващия град  в средата на Октомври. И смея да твърдя, че това беше една от най-добрите ни идеи! Времето се оказа повече от предразполагащо!

Как да стигнем до очарователна Венеция?

Венеция има две летища с чести полети на европейски нискобюджетни авиокомпании, а именно летище Тревизо и летище Марко Поло. Компании като RyanAir, WizzAir и EasyJet осъществяват редовно полети до там.

Един от най-лесните начини да обиколите Италия, а защо не и останалата част от Европа, е да пътувате с влак. Европа притежава обширна и удобна за пътуване система от влакове, така че можете да и се насладите, както ние направихме!

С влак до Венеция!Удобството на италианските влакове Итало

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Понеже пътуването ни до Венеция се осъществи с начална спирка Верона, хванахме влак от гара Порта Нуова до гара Санта Лусия. И мога да кажа, че стигнахме изключително бързо и удобно. Още на излизане от гарата, пред нас се откриха невероятни гледки, за които можехме само да си мечтаем!

Транспорт в очарователна Венеция:

Може би очаквате, че във Венеция придвижването се осъществява само по вода?! Ами, тук идва моментът, в които да оправдаем тази мисъл.

А сега, нека се запознаем малко по-подробно с транспорта в прекрасния плаващ град.

  • Разгледай Венеция чрез пешеходни разходки – Има няколко начина да се придвижвате в този магичен град, но най-разпространеният е ходенето пеша. Ние заложихме именно на този избор. Има много малки и тесни улички, алеи, мостове и стълбички, през които си заслужава да минете. Това, определено, ще Ви накара да се потопите в духа на историческа Венеция.
  • Искаш да пътуваш с водно такси? – Този вид превоз е по-подходящ, в случай, че искате да отидете малко по-надалеч или имате тежък багаж, който не искате да носите. Ако вземете влак до Венеция, както ние направихме, ще се ориентирате лесно. След като излезете от гарата, първият мост, който ще видите е главният. Точно до него са позиционирани и водните таксита. Хубаво е да знаете, че частните водни таксита са невероятно скъпи. Затова и се избягват от туристите. Цените започват от 15 € като след това се доплаща по 2 € в минута.
  • Защо не заложите на воден автобус? – Водните автобуси са друга възможност за обикаляне на Венеция. Препоръчително е да си купите автобусна карта, която ще Ви позволи да се информирате за пълното си пътуване. Те също не са евтин транспорт. Еднопосочен билет струва 7,50 €, еднодневен билет е 20 €, 48 – часов билет е 30 €, 72 -часов билет е 40 €, а 7-дневен пропуск е 60 €. Полезна информация, нали?❤️️
  • А може би винаги сте си представяли как отивате във Венеция и се отдавате на романтична разходка с гондола?! – Този прекрасен избор ще Ви струва от 80 до 100 евро за 30 минути.

Разходка с гондола винаги е добра идея!

Къде да отседнем във Венеция?

Това е един от любимите ми въпроси!

Истината е, че ми отне страшно много време да намеря мястото, в което отседнахме всъщност. Имах точно определени очаквания към вида му, както и към местоположението му. Повечето хотели във Венеция са на доста високи цени като това не успява да покрие очакваното качество.

Хотел San Geremia се оказа истинска находка! Това беше идеалното място, достатъчно близо до всички забележителности и фантастични италиански ресторантчета. Имахме прекрасна малка стаичка, с всички необходими удобства. И наистина успяхме да се насладим на гледката от прозореца ни. … Беше много повече отколкото сме си представяли! Препоръчвам с две ръце и определено ще го посея отново!

Хотел San Geremia

Къде и какво да хапнем в очарователна Венеция?

Венеция знае как да привлече окото! Докато се разхождахме, чакайки времето за настаняване в хотела, около нас се появяваха множество сладки изкушения. Витрините на малките накипрени магазинчета бяха обсипани с фантастични целувки, различни италиански сладки, бисквитки, шоколади и кроасанчета.

Сладката страна на Италия!Целувки! Шоколадови вкусотии!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Как да избегнем това изкушение? Невъзможно е!

За вечеря хапнахме в ресторант Angela, намиращ се непосредствено до хотела ни, или по-точно казано на Campo San Geremia. Може би се питате дали си заслужава?! Мястото беше страхотно и препълнено! И въпреки това, сервитьорите успяваха да отделят индивидуално внимание на всеки един клиент. Беше изключително забавна вечер! Заложихме на италианска пица и паста, в комбинация с бяло вино! Всичко беше отлично, а цените бяха разумни! Радвам се, че направихме този избор за вечеря!

Вечеря в очарователна Венеция! Ресторант Angela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хубаво е да знаете, че в повечето случаи Венеция е синоним на скъпата и посредствена храна. Затова се опитайте да избягвате така наречените “туристически капани” и хапването на известните площади. Със сигурност няма да съжалявате, ако заложите на по-спокойно местенце!

Любима вечер на любимо място!

Един съвет за любителите на красивото!

Не пропускайте да си купите картини от художниците около Канале Гранде! Славят се с това, че са едни от най-красивите в цяла Италия! И не напразно!

Красивите картини край Канале Гранде!

Какво да правим в очарователна Венеция?

И така, стигнахме до най-важният въпрос за всички заклети пътешественици!

Както при повечето градчета в Италия, топ дейност е просто да се разхождате по тесните проходни пътища и да се изгубите в красотата, която е около Вас!

Венеция си беше истински лабиринт и всъщност се разтревожих малко, когато се опитвахме да се върнем до хотела. Google Maps и до голяма степен фотографската ни памет, се оказаха нашите спасители! Често се случва дори Google Maps да се изгуби в очарователна Венеция! Затова обръщайте внимание на всичко, което Ви заобикаля – от формата на сградите и мостовете, до малките обозначения на уличките. Можете също така да поискате помощ за упътване, но това не означава, че ще намерите лесно вашата дестинация.

Разходи се из чудните тесни улички на очарователна Венеция!

А сега, нека се насочим към любимите ми местенца в пленителна Венеция!

Канале Гранде

Под номер 1, няма как да не сложим любимият на всички ни Гранд Канал! Той е дълъг 3 800 метра и разделя плаващия град на две основни части. Всъщност, едни от най-красивите дворци са построени около водата и до тях няма пешеходен достъп. Затова един от най-добрите начини да видите канала е да се разходите с воден автобус, а защо не и с гондола?!

пленителният Канале Гранде Канале Гранде

Красивият Гранд Канал! Пленителна гледка!

Ponte della Costituzione

Или това е така нареченият Мост на Конституцията! Той е разположен непосредствено над Канале Гранде. Съоръжението е изключително внушително! Интересно е, че е проектиран от испанския архитект Сантяго Калатрава и целта му е да свързва Пиацале Рома и гара Санта Лучия.

Ponte dei Zogatoli

Ponte dei Zogatoli е много симпатично местенце, специално за мен. Мостът е разположен в района на Канареджо, недалеч от моста Риалто. Над табелата, обозначаваща името му, има прозорец, в който от последната четвърт на ХХ век се вижда голяма Lego скулптура. Тя е висока около метър и изобразява героя на Дисни, Куо – племенник на Доналд Дък. Тук интересното е, че с това изобразяване на „войника Куо“ се пресъздава емблематичен образ на венецианския гражданин, който се съпротивлява срещу културното обедняване и деградация на града си, задушен от туристи и магазини за сувенири. Не го пропускайте!

Ponte DEI Zogatoli Характерната статуя на героя на Дисни

Teatro Italia – очарователна Венеция и нейните скрити перли

Teatro Italia - една сграда с интересно развитие

 

 

Очарователна Венеция е изпълнена с интересни местенца и сгради. Ето още една такава – Teatro Italia. Покрай много популярния път, който свързва жп гарата на ВенецияСанта Лусия с моста Риалто, се издига особена неоготическа сграда с надпис „Teatro Italia“. Историята му обаче е доста разнообразна! Първо се трансформира в кино, след това е затворен в продължение на много години, в последствие става дом на университетски офиси, а след дълга реставрация вече е превърнат в супермаркет?! Можете ли да повярвате?

Ponte di Rialto – сърцето на очарователна Венеция

Ponte di Rialto - перлата на очарователна Венеция

 

 

Мигновено стигнахме до една от основните забележителности на прелестна Венеция! Мостът Риалто е най-старият от четирите пешеходни моста, пресичащи канала. Построен е само за 3 години и е истинското сърце на Венеция!

Изключително бързо се превръща в доста популярна туристическа дестинация! Ponte di Rialto свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло. Мостът има три пътеки, които водят между два реда магазини. Освен всичко това, е известен и със специалните си детайли, създадени от Антонио Понте.

И един съвет, ако искате да избегнете тълпите, отидете по изгрев! Ще станат чудесни снимки!

Очарователна Венеция и още по-очарователната Piazza San Marco!

Тук определено можем да останем без думи! Не може да се опише тази величествена красота! Трябва да го видите с очите си!

Очарователна Венеция, очарователен Сан Марко Сан Марко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Площад Сан Марко, не случайно, се счита за един от най-красивите площади в света. И определено е основната туристическа атракция на Венеция! Той е дом на много важни градски акценти, като базиликата Сан Марко, нейната камбанария Кампаниле, Палацо Дукале, известен още като Двореца на дожите и Националния археологически музей, а освен тях и на множество ресторантчета и магазини.

Най-впечатляващата част е моментът, в който се приближиш до водата! Точно тогава получаваш пълна представа за мащаба и историята на тези антични сгради! Влюбена съм в това магично място! Тук оставих сърцето си!

Piazza San Marco

Базиликата Сан Марко

Базиликата „Свети Марк“ е третата църква, построена на площад „Сан Марко“. Две други църкви са били разположени там в миналото. Тази прелестна сграда е изпълнена с невероятни мозайки, византийски куполи, статуи и стени, покрити с мрамор. Предполага се, че високият олтар съдържа и части от останките на Свети Марк!

Очарователна Венеция и базилика Сан МаркоЩастие във Венеция Величествената красота на Венеция

Магична Венеция Очарователна Венеция - сбъдването на още една мечта!

Палацо Дукале или така нареченият „Дворец на дожите“

Ето още едно нещо, което не е за изпускане!

Дворецът на дожите бил дом на Дожа, херцог, който управлявал Венеция, а също така и седалище на венецианското правителство. Както вече споменах, се намира на площад Сан Марко и разполага с красиви арки, розов и бял мрамор. Интериорът му е изпълнен с произведения на изкуството!

Дворецът на дожитеПалацо Дукале Палацо Дукале - величествена гледка

Палацо Дукале - Дворецът на дожитеТой е отворен като музей през 1923 г. и разполага с експонати като „Тайните маршрути на двореца на дожите“ и „Скритите съкровища на Дожа“. Особено ако се интересувате от история, това е задължителна дестинация! Входът е 20 евро и включва вход и за Museo Correr.

Сан Джорджо Маджоре

Искате най-добрата гледка? Е, това е вашият отговор! Остров Сан Джорджо Маджоре се разполага срещу площад Сан Марко! А снимките с такава страхотна гледка, няма как да станат лоши!

Спиращи дъха гледки в очарователна Венеция!Венеция и красотата на цветовете! Щастието да пътуваш, сбъдвайки мечтите си!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     А ако искате да я посетите, определено няма да сгрешите! Докато туристите се редят с часове, за да видят камбанарията на Сан Марко, можете да стигнете до върха на църквата за нула време и да получите широк изглед към очарователна Венеция!

Направете много снимки! Запечатайте момента!

Красота и величие! Във Венеция времето спира!

За наше съжаление, във Венеция има още много прекрасни местенца, които така и не ни остана време да посетим. Но пък имаме нови цели за следващия път! Ето и някои от тях!

Ponte dei Sospiri

Известен също като Мостът на въздишките, това е един от най-популярните мостове в Италия. Първоначално историята му се  свързва с това, че затворниците, които е трябвало да преминат през моста често въздишали, когато влизат в затвора. Оттук и името! Интересно нали!

Казанова е бил във Венеция и всъщност е избягал точно от този затвор! Сега мостът е превърнат в символ на любовта и поверие гласи, че ако целунете любимия си под моста, любовта ви ще продължи вечно!

               Остров Бурано          

Този невероятен остров от цветни сгради и венецианска дантела е само на водно такси от Венеция! Бурано е рай за фотографите и истинско олицетворение на италианския чар! Не забравяйте да видите как художниците да правят стъклени скулптури. Това е доста интересен процес!

Остров Мурано

В близост до Венеция, остров Мурано е дом на прочутите изобретения от стъкло. И въпреки че Мурано е пълен със скъпи сувенири, все пак би било забавно и развлекателно да отделим време за следобеден курс по научаване и наблюдение как се изграждат стъклени фигурки!

Остров Лидо

Ако имаме желание да избягаме от града, то това ще бъде нашата дестинация! Лидо е остров между Венеция и морето, където хората отиват да се отпуснат на плажа. Освен това има множество живописни канали, ресторанти, кафенета и барове. И е само на 20 минути возене с воден автобус от Венеция!

Библиотеката Acqua Alta

Това местенце е необходимо е да се види!

Ето още няколко местенца, които успяхме да посетим! Венеция се слави с внушително красивите си сгради!

Piazza San Marco през нощта!Влюбена съм в тази внушителна красота! Венеция те кара да се чувстваш специален!Какво можем да кажем за гледките на очарователна Венеция? Типичните венециански маски!
Романтична и очарователна Венеция! Любимо място!Очарователна Венеция с приятели!Модернистично Милано! Време е за следващата дестинация!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Нямам търпение за следващото си пътуване до очарователна Венеция! Надявам се и Вие да се насладите на тези приказни кътчета! А сега, нека се насочим към следващата ни цел – Будапеща!

С много любов,

Виктория Димова

❤️️

Последвай ме в социалните мрежи!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.