Хидратиране на кожата – ключът към красотата!

Хидратиране на кожата на лицето

Хидратиране на кожата на лицето – символът на сияйното АЗ!

— WRITTEN BY VICTORIA DIMOVA —

Независимо от типа кожа, който притежава всеки човек – суха, мазна, нормална или смесена, за да бъде сияйна, красива и добре защитена, тя се нуждае от хидратация! Затова от ключово значение е осъществяването на правилно хидратиране на кожата на лицето!

Хидратиране на кожата на лицето

Хидратирането на кожата е основно понятие за осигуряване на необходимата вода и овлажняващи съставки за кожата. Благодарение на тях, тя възобновява своя вид като става гладка, свежа и без наличие на бръчки. Нека не забравяме, че перфектно поддържаната кожа винаги изглежда здрава, сияйна, еластична и без излишни неравности!
При засягане на тази тема е важно да се обърне внимание на употребата на различни козметични хидратиращи кремове, които са предназначени за домашна грижа. Те поддържат добрия вид на кожата като стимулират задържането на вода за по-дълго време. Слънцезащитните кремове, с които се мажем през летния сезон, за да се предпазим от вредните UV лъчи, също оказват положително влияние върху хидратирането на  кожата на лицето. Tе ни помагат не само през горещите летни дни, а и през останалата част от годината!

Процедурите за хидратиране на кожата на лицето са основна част на процеса по поддържането на здрава и ослепителна кожа през цялата година!

Всъщност, можем да разгледаме хидратацията като базова поддръжка на кожата. Тя играе ролята на основа, която може да бъде използвана както самостоятелно, така и в комбинация с различни процедури, съобразени с изискванията на конкретния тип кожа.
Дълбокото овлажняване на кожата може да бъде извършено, единствено в козметичен център, с помощта както на определена апаратура и съответните продукти, така и с прилагането на различни масажни терапии. Te вървят ръка за ръка с множество продукти за хидратация – колаген, хиалуронова киселина, различни видове витаминни комплекси, които обогатяват кожата и водят до нейното овлажняване.
Пълноценният живот е свързан с постигането на точно определен баланс! Това не е изключение що се отнася и до твоята кожа! За да се поддържа влажността на кожата ни и за да бъде хидратирана, тя се нуждае от здравословни нива както на вода, така и на стойностите на мазнинност.

Как да хидратираме кожата си правилно?

Дехидратацията – един от най-разпространените кожни проблеми в ежедневието, що се отнася до правилното хидратиране на кожата!

Този проблем засяга до 96% от населението. Дехидратираната кожа благоприятства стареенето, стимулира загубата на колаген и еластичност, и я лишава от жизненоважни хранителни вещества. Наличието на балансирано количество течности в нашите клетки, е необходимо за правилно действащите функции на кожата. Липсата на хранителни вещества, вода и наличието на отпадъци, кара клетките постепенно да спрат функционирането си и да загинат. Това е така, тъй като без течности, протичащи между клетките, хранителните вещества не могат да преминат през тях и вредните отпадъци не успяват да се пречистят от тялото ни. Въпреки това, сухият тип кожа не е единственият засегнат вид.

Дори на мазната кожа може да липсва хидратация. Всъщност, достатъчните водни нива спомагат на клетките да поддържат влагата. Това, от своя страна, допринася за хармонията на кожата като балансира производството на мазнини.
С напредването на възрастта, кожата става все по-дехидратирана по естествен път, което е основен фактор в процеса на видимите признаци на стареене. Например наличието на бръчки, преждевременно стареене, фини линии, както и загубата на витамини и хранителни вещества.
За голямо наше щастие има начини, които могат да ни помогнат да поддържаме пълноценни и балансирани нива на хидратация на кожата на лицето с напредване на възрастта!

Дехидратация-един от основните проблеми на кожата

 

А сега, нека се запознаем с няколко интересни факта за хидратирането на кожата!

Замисляли ли сте се, че приемът на вода е жизненоважен за здравата и пълноценна кожа, но самото пиене на вода не е достатъчно, за да поддържа кожата добре хидратирана?!
Ами да…. Всъщност водата представлява около 60-75 на 100 от телесното ни тегло. Тя влияе на различни телесни функции – апетит, умора, телесна температура, стави, хранителни вещества, отпадъци, кожа, предотвратяване на заболявания и т.н.

Водата-основен фактор на хидратацията

Водата взима главно участие в почти всяка една част от тялото ни : спомага притока на кръв, насърчава химичните реакции в клетките и регулира телесната температура. Когато се дехидратираме, тези функции се нарушават, което оказва влияние на притока на кислород, работоспособността и умората. Те, в крайна сметка, влияят на нашето здраве.
Средностатистическият човек трябва да консумира, съответно около 2,5 литра при мъжете и 2 литра вода при жените. На ден, 70-80%, от които трябва да се извличат от водата, а останалите от храната, която консумираме. Въпреки това, когато спортуваме трябва да сме наясно, че колкото повече вода губим чрез потта и изчистването на токсините, толкова трябва да допълваме при ежедневния прием.

Водата-жизненоважен фактор за нашето тяло

Всяко кафе, чай, безалкохолно, сок или друг вид течност ни дехидратират допълнително и за тях също трябва да допълваме дневния прием с още 0.5 л. вода на всяка чаша друга течност!

По този начин приемът на вода се увеличава, което също не оказва много добро влияние. Така се измиват и полезните вещества от тялото ни. Затова е препоръчително да залагаме изцяло на водата и да избягваме останалите течности, които ни дехидратират!

Поддържането на правилно хидратиране на кожата на лицето обаче е нещо повече от пиене на вода!

Безсънието и стресът са основни причини за дехидратацията! Опитвайте се да получавате необходимото количество вода на ден, както и всекидневните си 8 часа почивка на нощ. Нашето телесно тегло и ниво на упражнения променят количеството вода, от което се нуждаем. Водата е ключът към хидратираната и здрава кожа! Нека си изградим навик : Да пием поне 10 чаши вода дневно! Това не само ще поддържа кожата ни хидратирана, но и ще третира десет хиляди други телесни нужди.

Хидратиране на кожата

Препоръчително е, също така, да използваме различни продукти и маски с жожоба, арган, алое или авокадо.
Важно е да използваме вода от чисти продукти като краставици или рози. Както всички добре знаем, розовата вода е широкоразпространен начин за освежаване и почистване на лицето! Не е благоприятно върху кожата на лицето да се прилага вода с добавени етерични масла!
Подходящо е да наблягаме на храни като диня, различни плодове, грозде, грейпфрут, маруля и домати. Семената от чия също са изключително подходящи. Кожата ни обича здравословни Омега-3 мастни киселини, затова нека се опитаме да включим в храненето си и храни като бадеми, сьомга и авокадо!
При използването на различни видове серуми за лице е препоръчително, те да съдържат съставки като хиалуронова киселина или алфа – хидрокси киселините.

Как да хидратираме кожата си успешно?

Необходимо е да избягваме захарта!

Отрицателният ефект на захарта върху телата ни е безкраен, но същото важи и за кожата. Това вещество сериозно стимулира процеса на стареене, отслабва имунната система, причинява спадането на колагена и еластина, което води до увиснала кожа и бръчки. Вярвам, че няма разумен човек в 21 век, който да иска да си го причини! Вече всички се стремим към безупречен външен вид!

Нека отделим и подобаващо време на няколко фактора, които нарушават правилното хидратиране на кожата на лицето!

Неправилното почистване е унищожител на хидратацията на кожата! Искрящо чистата или изпъната кожа, никога не трябва да се свързва с перфектна кожа. Това всъщност могат да бъдат признаци за дехидратация. Сапунът и другите почистващи препарати нямат необходимия pH баланс и поради това оказват вреди на кожата ни.

Други първопричинители на дехидратация са грубите химикали в продуктите, които използваме, излагането на слънце, повече от необходимото, непиенето на достатъчно количество вода, пушенето на цигари, както и употребата на определени лекарствени продукти. Необходимо е преди да употребим даден продукт да прегледаме внимателно етикетите като се вгледаме какви точно съставки съдържа!
Горещите душове също изсушават кожата! Аз, например, съм голям фен на горещия душ след дълъг и уморителен ден! Това е и основната грешка, която допускам що се отнася до правилната грижа за кожата ми. Важно е да поддържаме нормална температура на водата! Горещата вода измива себума, от който кожата ни се нуждае, за да задържа влагата. Добро решение на този проблем е да използваме хладка вода, когато мием лицето си.

Хидратиране на кожата на лицето

Алкохолът и кафето са още едни причини за дехидратация като с напредването на възрастта можем да видим вредите, които причиняват на кожата почти веднага!
Липсата на изпотяване е лош показател за поддържане правилна работата на порите, тъй като по този начин тялото се освобождава от токсините. Когато се потим, въпреки че губим течности, тялото ни елиминира токсините и поддържа порите чисти. Именно те, заедно с намалената токсична тежест, спомагат за поддържането на цялостната хидратация на тялото.
Трябва да внимаваме през зимните месеци, понеже се налага доста често излагане на топлина от печките на дърва и различните отоплителни уреди. А те нанасят голяма вреда на кожата и я дехидратират изключително бързо!

Чудили ли сте се някога, как можете да разберете дали кожата Ви е дехидратирана, или е просто суха?

Дехидратираната кожа, много често, няма своя нормален блясък, така че може да изглежда бледа и неосвежена. Следователно, ако на лицето му липсва обичайният блясък, то най-вероятно кожата ни се е дехидратирала по една или друга причина.

А питали ли сте се, какви могат да бъдат последствията от дехидратацията на кожата?

Нарушеният хидробаланс на кожата води до различни козметични и здравословни проблеми. Като част от тях можем да обособим, именно, появата на бръчки, зачервявания, напуквания, лющене, появата на алергии и брадавици, ускоряване процеса на остаряване и т.н.

Признаците на дехидратация не оказват само външно влияние върху кожата!

Те могат да се отразят по най-разнообразни начини. Един от тях е усещането на сухота в устата. Ако тялото ни не може да възпроизведе достатъчно слюнка, то няма достатъчно течности. Дехидратацията може да се отрази и в цвета на урината, както и на това колко често уринираме. Благодарение на количеството вода, което консумираме дневно, се отстраняват отпадъците от кръвта под формата на урина.

Ако не се консумира достатъчно вода, то просто отпадните частици се задържат в тялото, но това може да причини доста сериозни проблеми с течение на времето. Когато урината е прекалено концентрирана, отпадните частици се прилепват заедно и се образуват камъни в бъбреците.
Дехидратацията може да се отрази и чрез по-ниско кръвно налягане. Повече от половината от кръвта е плазма. Тя, от своя страна, се състои от вода, протеини и сол. При недостатъчно наличие на плазма, кръвта не може да се придвижва към необходимите органи.
Количеството на консумиране на вода дневно влияе и на мускулните спазми. При концентриране на кръвта, тя първоначално отива в сърцето. Всички останали органи са на заден план, дори мускулите. По този начин се образуват мускулни крампи.
Ако умората постоянно ни надвива и се чувстваме сънливи и отпаднали, то тогава в телата ни има недостиг на вода. Това може да доведе и до силно главоболие.

Начини за правилна грижа за кожата

Кога е необходимо да потърсим медицинска помощ що се отнася до правилно хидратиране на кожата?

  • Ако след прилагане на различните методи няма ясно изразено подобрение, а дори обратното – кожата става още по-суха.
  • Ако кожата стане болезнена или възпалена.

Необходимо е да знаем, че:

Сухата кожа обича масла от кокос, авокадо и зехтин.
Мазната кожа обича масла от пореч, коноп и жожоба.
Но всеки тип кожа се чувства невероятно с кактус, бодлива круша и камелия!

Много често се допускат няколко основни грешки, а именно:

  • Хидратиращите продукти се нанасят на суха кожа! За да е по-качествен ефекта, е необходимо да се нанасят непосредствено след като се попие водата от лицето, след баня.
  • Много често се избират неподходящи за определения тип кожа, хидратиращи продукти.
  • Често се използват качествени продукти само за лицето или само за зоната около очите. Както всички знаем, кожата е най-големият орган в тялото ни. За да функционира добре, ние трябва да полагаме добри грижи за нея. По този начин тя ни се отплаща.
  • Външни фактори като мръсния въздух, който ни заобикаля и горещата вода, спомагат за премахването на защитния липиден слой, което е равностойно на нейното изсушаване.
    Все пак кожата не е само на лицето ни и около очите. Ако не се грижим достатъчно добре за кожата на цялото ни тяло, а само частично, то тя започва да страда и да се получават разнообразни проблеми, с които след това трябва да се борим.
    Мазната кожа също има нужда от правилната доза хидратация. Получава се произвеждане на повече мазнини, защото по този начин кожата изгражда своя защита срещу продукти, които силно я изсушават и дехидратират. Така тя се опитва да балансира. Необходимо е да се хидратира редовно и по този начин да се регулира себума. При такъв тип кожа е важно да се избягват продукти, които запушват порите!

Хидратиране с крем

Независимо по кое време от годината, всички искаме да изглеждаме невероятно, със свежа и сияйна кожа, която да запазим красива и здрава!

Това беше и водещата ме идея при създаването на тази статия! Надявам се, чрез нея да намерите отговори на своите въпроси, свързани с това как можем да запазим кожата си хидратирана, да изглеждаме и да се чувстваме неустоимо красиви през цялата година!

Нека полагаме необходимите грижи за своята кожа и тя ще ни се отплати със сияйна красота!

С много любов,

Виктория Димова!

❤️

Последвай ме в социалните мрежи!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.