На Рим с любов

На Рим с любов!

Рим – магията на вечността 

— WRITTEN BY VICTORIA DIMOVA —

„Човек е човек, когато е на път!“ – Е, това важи с пълна сила за мен. И с гордост мога да кажа, че цялата тази магия започна със сбъдването на най-голямата ми мечта, която именувах „На Вечен Рим с любов!“.

И така, първата спирка от тази глава в блога ми е посветена на дестинация, изпълнена с  изключителна величественост, запленяваща красота и богата история. Едва ли има човек, който не е чувал фразата, че всички пътища водят към Вечният град („la Città Eterna“) – Рим.

                                                                                                                                                                                                  А сега, нека му отдадем подобаващо внимание като Ви разведа из любимите ми местенца там. Гарантирам, че ще се заплените от красотата на този приказно – романтичен град.❤️️

Моето пътуване до Рим беше съпроводено от изключително хубаво време. Та, кой си е мечтал за екскурзия на 32 градуса през първата седмица на Октомври?! Е, мога да потвърдя, че този период е доста подходящ за реализиране на пътуване до Вечният град.Колизеум

Ден 1

Още след кацането на италианска земя се почувствах като малко дете, пред което се открива един нов и впечатляващ свят.  Какво беше първото ми впечатление? Първоначално, Рим създава усещане на оживен, шумен и пълен с коли и мотоциклети град. Но той е същевременно и спокоен, подреден и  по своему красив. Вечният град притежава свой собствен чар и дух, които те пленяват и те карат да се чувстваш на място.

Първият ни ден беше доста изморителен и наситен с емоции. Затова след като се настанихме в хотела, искахме просто да се отпуснем, да се успокоим и да се насладим на италианската кухня. За наше огромно щастие, още на същата вечер имахме късмета да опитаме вкусна италианска пица, неповторими тарталети и сладолед.

Не мога да скрия, че много обичам италианската кухня! Вероятно бих могла да ям пица, паста и лазаня всеки ден и да завършвам всяко едно хранене с тирамису или сладолед.

 

Италианска кухня

Ден 2

Вторият ни ден започна с хубава италианска закуска и кафе, след което се насочихме към Колизеума и Римския форум. Всеки знае, че това са най-големите забележителности в града. За да избегнем огромните опашки и чакането с часове, бяхме запазили предварително билети онлайн.

На Рим с любов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                         Винаги е изключително вълнуващо, когато тези известни исторически паметници се появяват пред теб за пръв път. Те сами по себе си са зашеметяващи обекти, които печелят симпатии чрез старинния си чар, автентичния си дух и неподправеност.

Колизеумът е масивен амфитеатър, който в миналото се е използвал за гладиаторски състезания и публични зрелища. Преживял множество земетресения, крадци и разбойници, той все още притежава своята магичност и успява да те пренесе в императорски Рим. За да запечатаме момента, се възползвахме от услугите на „фотографите“ там, които любезно ни направиха моментни снимки за спомен, от възможно най-подходящия ъгъл.

Древност и величие

Следващата забележителност, която излиза пред очите ни е Римският форум, с хълма Палатин на заден план. Точно там, всъщност, са се осъществявали търговията, религията и обществения живот в Древен Рим. След като прекарахме цялата си сутрин там, вече бяхме толкова готови за обяд! По път към Antica Gelateria Di Roma, в който обядвахме първите си италиански спагети, пред нас се откри нова забележителност. Piazza Venezia и монументът на Vittorio Emanuele II са също толкова впечатляващи и внушителни за окото.

На Рим с любов!

Вероятно, от интерес към италианските дух и култура, решихме да посветим следобеда си на малките тесни римски улички. Те винаги дават чудесен поглед върху местната култура и ежедневието на хората, живеещи там. Затова и решихме да заложим на тях, но ненадейно пред нас се появи моята най-голяма мечта!

Едва ли има човек, който не е чувал за фонтан „Ди Треви“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                  Е, той е задължителна дестинация за всеки турист в града. Определено впечатлява с величествената си красота и блясък! Интересен факт е, че фонтанът печели около 3 000 евро на ден. За монетите се знае, че се събират всяка вечер и се даряват за благотворителност. А суеверие гласи, че всеки, който хвърли монета през рамо в „Ди Треви“ ще се върне в Рим. Фонтанът е сниман в множество филми, но определено не трябва да пропуснете да го видите с очите си!

Ден 3

Следващият ден от вълнуващото ми пътуване е посветен на Пантеона, моста над река Тибър, около който са разположени много красиви сгради като Corte Di Cassazione  и Castel Sant’Angelo. Третият ден ни донесе и неочаквано стигане до Ватикана и вечеря на пленителния площад Навона.

Красота и величие на Рим

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                       Вярвам, че всички са чували за Пантеона, но аз започнах да го разглеждам с други очи, след като го посетих и се запознах с неговата архитектура, символика и значение. Това е абсолютно вълшебно място!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Беше поредният красив слънчев ден, така че след спирането на Пантеона, направихме разходка покрай река Тибър. Както вече споменах, има толкова много красиви сгради около нея, като Corte Di Cassazione и замъка Sant’Angelo. Мостът пред средновековния замък, с всички тези скулптури на ангели, би бил подходяща обстановка за заснемане на филми. Унесени в разходки и запленени от всички тези невероятни сгради, изведнъж стигнахме до площад Свети Петър, Ватикана. Това беше един от моментите, които ще помня цял живот!

Но все пак, бяхме планирали да отделим един цял ден  на Ватикана, затова се насочихме към Piazza Navona. Площад Навона е изпълнен с типично италиански малки и китни ресторантчета. Без да се замисляме много, заложихме на ресторант Domiziano. В него имаше всичко, което би си представил човек, че типичният италиански ресторант в Рим би трябвало да има. Келнерите бяха шумни и забавни, а храната беше страхотна! Просто заобичах това местенце!

На Рим с любов и още нещо На Рим с любов и още нещо

 

В комбинация от красива римска архитектура и невероятен залез, по път за хотела нямаше как да не минем през Колизеума и площад Venezia, за да видим тяхната величествена красота и през нощта. Тези гледки определено ни накараха да разберем защо Рим се нарича Вечният град. А и допринесоха за вдъхновението да създам „На Вечен Рим с любов!“. За този дълъг и продуктивен ден, обаче, мога с гордост да кажа, че успяхме да извървим 24 километра пеша, без дори да ни направи особено впечатление.

Площад Навона - На Вечният град Рим с любов!

Ден 4

На следващата сутрин обаче решихме да заложим на римското метро, за да стигнем възможно най-рано до Ватикана. Важно е да знаете, че Ватиканските музеи допускат хора до 15:00 часа, а работят до 18:00 часа. Това е така, понеже е предвидено, че на последните допуснати хора ще са им нужни близо 3 часа, за да разгледат всяко местенце.

Магията на вечността

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     И така, след хубава италианска закуска и кафе се насочихме към Ватикана, за да видим известните музеи и базиликата „Свети Петър“. Въпреки огромната опашка, на която се редихме за Ватиканските музеи, мога да потвърдя, че наистина си струваше! Времето изцяло предразполагаше тричасовата ни пешеходна обиколка из музеите и Сикстинската капела. Ватиканските музеи са доста внушителни и изпълнени с невероятни произведения на изкуството. Всички музеи са сами по себе си изключителни и съхраняват толкова много шедьоври от Древността и Ренесанса.

Рим-магията на вечността! На Рим с любов!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Най-голямо впечатление ми направиха невероятните красиво изписани тавани, които те запленяват от пръв поглед и те оставят с притаен дъх. Интерес създават и историите зад произведенията на изкуството – истории за художници, творци, папи и аристократични семейства от онова време.

В Сикстинската капела няма как да не отдадем заслуженото на Микеланджело и неговото упорство и талант. Но е важно да кажа, че там използването на всякакви средства за заснемане са забранени. От всички Ватикански музеи, обаче, най-голям интерес у мен предизвика Музеят на возилата на папите през годините. Залата е изпълнена с царственост и величие.

 

 

 

 

 

 

Ватикана-На Вечен Рим с любов!

А сега, какво можем да кажем за базиликата “Свети Петър”. Тя сама по себе си е шедьовър, който наистина може да бъде наречен Катедралата на света. Всеки един детайл по нея е красив до изящество. И въпреки, че не си бяхме взели билети предварително чрез Интернет, това по никакъв начин не ни забави, което говори и за доста добра организация.

Какво е една екскурзия в Рим без сладолед?!

Gelato -На Вечен Рим с любов!

Като голям почитател на сладоледа, не исках да пропусна възможността да опитам и някои от най-добрите сладоледи в света! Затова решихме да завършим последната си вечер като се отдадем на неповторимите сладоледи на Gelateria Porta Maggiore. Вкусовете и качеството им бяха на ниво, което определено не може да се опише с думи. А аз определено бих Ви препоръчала сладолед с вкус и фини парченца ягодов чийзкейк, в комбинация с шоколад.

След като прекарах няколко невероятни дни в Рим, разбрах, че това определено е моят град! Град, който те кара да се чувстваш както като турист, така и като местен! Вечен град! Този, който винаги ще вдъхновява хората и този, който винаги ще ги кара да се връщат.

Надявам се, че чрез написаното в „На Вечен Рим с любов!“ съм успяла да Ви принеса мислено там. Защо не и да съм Ви накарала да планирате бъдещо пътуване!? Планирайте лесно и предварително закупете билети за музеите и археологическите забележителности. А като пристигнете, просто се наслаждавайте, защото Рим е любов!

На Рим с любов! - магията на вечността

…. И не забравяйте да хвърлите монета във фонтан “Ди Треви”, така че да сте сигурни, че ще се върнете отново!

На Вечен Рим с много любов,

Виктория Димова

❤️️

Последвай ме в социалните мрежи!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.