Будапеща – перлата на река Дунав

Будапеща - перлата на река Дунав!

Едно малко по – различно пътешествие до Будапеща – перлата на река Дунав

— WRITTEN BY VICTORIA DIMOVA —

Будапеща – перлата на река Дунав, е една от най-красивите и величествени столици в Европа! Унгарската столица е рай за всеки един пътешественик, който обича да изследва непознатото пеша. С безбройните красиви, барокови и модерни сгради, показващи се на всеки ъгъл в този град, със сигурност няма да свършат нещата, които трябва да видим.

Будапеща притежава невероятен нощен живот, зашеметяваща архитектура, вкусна храна и прекрасни местни жители! Гарантирам, че след като се потопите в личния ми пътеводител до столицата на Унгария, тя ще открадне сърцата Ви и ще се превърне в един от вашите любими градове в Европа!❤️️

Будапеща - перлата на река Дунав - красота и величие!

Може би в главите Ви се появиха доста въпроси?! ….Време е да получите отговори през призмата на моето преживяване! Приятно четене!

Какво трябва да знаем преди да предприемем пътуване до Будапеща – перлата на река Дунав?

  • Говорим език – Разбира се, че унгарски! За щастие повечето хора там говорят и английски. Ще Ви бъде полезно да научите и няколко основни фрази, в знак на уважение към местната култура! Вярвам, че всеки човек трябва да знае как да казва “благодаря” на говоримия език в държавата, която посещава. Неофициалният начин да изразите благодарност е като кажете „köszi“ (произнася се coo -see)! Със сигурност местните ще се впечатлят от учтивостта, която демонстрирате по този начин! Не са нужни никакви усилия, за да си спечелите една усмивка!Валута-унгарски форинт
  • Валута – Унгарски форинт! Повечето места приемат заплащане в Евро и чрез банкови карти. Преобразуването на валутата е малко объркващо ( 1 HUF се равнява на 0,0056 бълг. лв. или на 0,0028 евро). Мога да Ви посъветвам да предвидите каква сума би била достатъчна за вашето пътуване и да си смените валута предварително, тъй като ако смените по-голяма сума трябва да я харчите докато сте в Унгария.
  • Бакшиш – Бакшишът не е задължителен. Все пак, планирайте да похарчите от 30 Ft до 50 Ft за бакшиш при поръчване на напитка в бар и между 10-12%, докато вечеряте в ресторант.

Кога е подходящо да посетим красива Будапеща – перлата на река Дунав?

Истината е, че месец Септември и Октомври са най-благоприятни за посещение на Унгарската столица. Така е, защото в този период от време има по-млако хора в сравнение с летните месеци –  от Юни до Август. А какво да кажа за времето?! То все още е страхотно, а най-хубавата част е, че цветовете на града се обагрят с есенни нюанси. Така ще можете да видите по-цветната страна на Будапеща (особено около замъка Буда)!

Както вече знаете, Будапеща е третата дестинация от нашето пътешествие Верона – Венеция- Будапеща! За щастие, ние попаднахме в красивата столица на Унгария точно в средата на м. Октомври. Случайно или не толкова, хванахме изключително слънчево и топло време! Именно то благоприятства за дългите ни пешеходни обиколки и величествени гледки, които се откриваха пред нас!

Как да стигнем до Будапеща – перлата на река Дунав?

Нашето пътуване до Будапеща се осъществи с полет от Милано, чрез добре познатата на всички авиокомпания – Wizz Air! До тук всичко е лесно като детска игра!

Кацане в Будапеща - перлата на река Дунав

Стигането от летището на Лист Ференц до центъра на Будапеща обаче може да бъде малко объркващо. Можете да си вземете билетче от бутките на летището или от машината за билети, разположена непосредствено извън терминала. Автобусът, който трябва да хванете е 100Е. Стигането до центъра отнема около 35-45 минути.  И не забравяйте, че за да стигнете до там трябва да слезете на Deák Ferenc tér!Как да стигнем до Будапеща – перлата на река Дунав?

Транспорт във величествената Унгарска столица

Както казах малко по-нагоре, Будапеща е рай за всеки един пътешественик, който обича да изследва непознатото пеша! Истината е, че препоръчаните топ атракции в столицата са на пешеходни разстояния. А пленителният град се вижда най-добре пеша, така че Ви препоръчвам да ходите колкото можете!

Транспорт във величествената Унгарска столица

В случай, че планирате да пътувате по-далеч от центъра на Будапеща, метрото и автобусите са чудесен начин да се движите из града! Можете да закупите билетче за еднократно пътуване на стойност 350 HUF, на всяка спирка. С този билет можете да хванете метро, ​​автобус или трамвай, но ако пътуването Ви изисква да преминете към друга линия или вид транспорт, ще трябва да закупите различен билет на стойност 530 HUF. Не забравяйте да потвърдите билетчето, когато влизате в платформата!

Какво да правим в Будапеща – перлата на река Дунав?

Докато гледах как самолетът излита от летището в Милано, аз бях толкова развълнувана да прекарам следващите няколко дни в Будапеща. Въпреки това се чувствах и малко неспокойна. Изобщо не бях сигурна какво да очаквам от най-големия град в Унгария. Все пак това не беше типичната страна, която бих избрала да посетя!

Будапеща се оказа интересна смесица от забързаност и спокойствие, старо и ново, красиво и на моменти грубовато. Мога да кажа, че перлата на река Дунав е доста любопитен, приятен и различен град! През целия ни престой имах чувството, че сме видяли толкова много, а сега мисля, че просто сме надникнали под повърхността на това, което Унгарската столица може да предложи!

Будапеща - Ние отседнахме в Буда!

Градът е разделен от река Дунав на две части: Буда – на запад  и Пеща – на изток.

Буда се разполага от западната страна на реката. Тук са замъците! Районът е по-хълмист и зелен, по-жилищен, по-сложен за придвижване с обществен транспорт.

Пеща се разполага от източната страна на реката. Това е новата част на града! Районът е по-модерен, има по-оживен нощен живот, множество ресторанти и кафенета!

Двете страни са толкова различни! Отделете си време, за да се насладите и на двете!

Време е да отделим един поглед на това, което успяхме да видим и направим в прекрасна Будапеща!

Fisherman’s Bastion

Определено това е най-любимото ми място в Будапеща! А и е доста прочута дестинация в също толкова любимия ни Instagram. Ако сте любители на невероятните гледки, то това място ще плени и вашето сърце! Ние дори имахме време да пием кафето си тук!❤️️

Fisherman's Bastion - любимото ми място в Будапеща!Най-прекрасното място в Будапеща!Мечтаното кафе с мечтаната гледка!Будапеща - перлата на река Дунав - Fishermans Bastion

Проектирана и построена между 1895 и 1902г., тази неоготическа красота е кръстена на средновековната гилдия на рибари, защитавали Будапеща. Разположена на брега на река Дунав, може би е най-красивата част на Унгарската столица! Множество пътешественици по света изглежда са съгласни, че Бастионът на рибаря изглежда като от приказките! Дори сравняват сградата с Хогуортс!

Бастионът на рибаря изглежда като от приказките!Гледката към пленителна Будапеща - перлата на река Дунав

От тук се откриват великолепни гледки към замъка Буда, Унгарския парламент, църквата Матиас (отдясно) и невероятно красива панорамна гледка към целия град Будапеща. Най-подходящото време да посетим това вълшебно местенце е по залез, когато можем да наблюдаваме как небето става розово и градските свелини оживяват!

Matthias Church

В непосредствена близост до Рибарския бастион се намира църквата Матиас! Тази неоготическа римокатолическа църква категорично не е това, което всички ние очакваме. Тя е уникална! Пърчоначалната църква е била построена през 11-ти век, въпреки че от нея не е останало нищо. Сегашната сграда е построена през 14-ти век, макар че през 19-ти век са осъществени значителни ремонти. С позлатен интериор и 500-годишна статуя на Дева Мария си струва да я разгледаме отвътре и отвътре!

Matthias Churchцърквата Матиасмакет на църквата Матиас

Buda Castle

За чудесно запознаване с Будапеща – перлата на река Дунав, продължете с посещение на една от най-известните забележителности в града – Buda Castle!

Buda Castle - още една от най-предпочитаните забележителности в Будапеща

Областта около замъка се оказа една от любимите ни зони и прекарахме по-голямата част на първия си ден в изследването и! Buda Castle е изпълнен с история, красива архитектура и изключителни гледки.

Областта около замъка се оказа една от любимите ни зони!Красотата на Буда-западната част на река Дунав!

Наричат ​​го замък, но е по-скоро дворцов комплекс. Първоначално е построен през 13-ти век като огромният бароков комплекс, който виждаме днес, е построен между 1749 и 1769 г. Дните на двореца като луксозно жилищно пространство завършват през Втората световна война, когато нацистките войски разграбват то. Днес Buda Castle е дом на колекция от музеи.

Според легендите, Влад Импалър (когото познаваме като граф Дракула) е бил затворен в продължение на 14 години в подземията на замъка. В района на подземието се намира лабиринт, който туристите са можели да разглеждат, макар че сега е затворен за посещения.

Интересно нали? И всички тези красоти са разположени от западната страна на река Дунав, а именно в Буда!

Мисля, че е време да се насочим към така нареченият “Нов град”, който е разположен от източната страна на реката – Пеща!

Време е да се насочим към Пеща - източната страна на река Дунав!

Разходка по река Дунав през верижния мост Széchenyi

Нашата разходка продължава повече от приятно,а именно с разглеждането на алеята по река Дунав. Преминаването през реката се осъществява през верижния мост Széchenyi, свързващ Буда и Пеща! Той е абсолютно зашеметяващ  и си струва да се разгледа!  Окаченият мост от ковано желязо и камък е с дължина 375м и е отворен през 1849 г., въпреки че трябва да бъде възстановен след Втората световна война. В края на верижния мост се намира дворецът Gresham, изключително красива сграда, някога луксозна офис сграда, а сега – луксозният и добре познат на всички ни  хотел Four Seasons.

Разходка по река Дунав през верижния мост Széchenyiверижния мост Széchenyiверижния мост Széchenyi по река ДунавКрасота над Дунав!Щастие в Будапеща - перлата на река Дунав!

Унгарският парламент

Смело мога да кажа, че това е най-популярната атракция и най-емблематичната сграда в Будапеща – перлата на река Дунав! С внушителната си фасада в неоготически възрожденски стил и симетричен купол в центъра, категорично не можете да объркате сградата с нищо друго!

Унгарският парламентУнгарският парламент е най-емблематичната сграда в Будапеща – перлата на река Дунав!

Парламентът е разположен директно на река Дунав и е третата по големина сграда на Парламент в света! Вижда се най-добре от другата страна на реката по време на залез слънце, когато светлините осветяват симетрично тялото на конструкцията.

Парламентът е разположен директно на река Дунав!Третата по големина сграда на Парламент в света!

Можете също така да влезете в сградата на парламента, за да видите известната асамблея на Къщата на магнатите, но не забравяйте да си направите предварителна резервация!

Унгарският парламент-най-внушителната сграда в цяла Унгария!

Budapest Zoo

След посещението на Унгарския парламент се наложи да хванем близкото метро, за да стигнем до следващата ни цел – Budapest Zoo. Буквално нямах търпение да посетя това място! Гледах снимки с часове и планувах какво точно ще видя, когато го посетя!

Budapest ZooBudapest Zoo - най-щастливото ми изживяване!Най-старата зоологическа градина в УнгарияТук можеш да видиш най-различни видове!

Зоологическата градина в Будапеща е най-старата в Унгария и една от най-старите в света! Посетителите тук могат да видят около 3500 животни от 7 различни континента и 1500 вида растения. Посещението на зоопарка е незабравимо преживяване за млади и стари!

Амазония!Любимите маймунки!Любов в Будапеща - перлата на река Дунав!Budapest Zoo в сърцето на БудапещаЗоологическа и ботаническа градина в Будапеща - перлата на река Дунав

Budapest Zoo е абсолютно огромен и има обособени къщи за почти всяко създание, за което бихте се сетили! Намира се в сърцето на Будапеща, до невероятния площад Heroes и цените на билетите са изключително евтини. За възрастни билетът е само 2500 HUF на човек, което е около 8 евро. Определено времето, което ще прекарате там не е за изпускане!

Още една любима част от нашето посещение в Budapest Zoo!Budapest Zoo в Будапеща - перлата на река Дунав е абсолютно огромен и има обособени къщи за почти всяко създание, за което бихте се сетили!Зоологическата градина в Будапеща разполага с огромно разнообразие от животински свят!Посетителите тук могат да видят около 3500 животни от 7 различни континента и 1500 вида растения.Посещението на зоопарка е незабравимо преживяване за млади и стари!Още нещо много любимо!

Градският парк

След най-забавните няколко часа, прекарани в зоологическата градина на Будапеща – перлата на река Дунав, се отправихме към градския парк. Това е мястото, където местните жители отиват, за да избягат от града! Тук се намират още: Замъкът Вайдахуняд, открит през 1896г, Термалните бани Széchenyi, Общинският цирк, открит през 1891г и увеселителният парк.

Градският парк на красивата Будапеща - перлата на река Дунав !

Изключително забавно място за разходки и разглеждане в хубавите и слънчеви дни!

Площад на героите

Това е и най-големият площад в Унгария! Основен център е Мемориалът на хилядолетието и статуите на унгарски крале и други исторически личности, включително седемте вождове, които са ръководили маджарите (съвременни унгарци) през 9 век пр.н.е. Паметникът е построен през 1896 г. в чест на 1000-годишния юбилей на Унгария. По това време Унгария е част от Австро-Унгарската империя.

Площад на героите в Будапеща - перлата на река ДунавПлощад на героите - величието на УнгарияПаметникът е построен през 1896 г. в чест на 1000-годишния юбилей на Унгария.

Площадът се намира на входа на градския парк, където можете да посетите зоологическата градина и баните Széchenyi, ако имате време, разбира се. Музеят на изящните изкуства и Дворецът на изкуството също са разположени наблизо, което ги прави интересни спирки, ако се интересувате от изкуство!

Budapest City Center

Хубаво е да отделите малко време, за да се разходите и по центъра на града. Ние го направихме втората ни вечер! Тук има толкова много магазини и ресторанти! Можете да купите каквото си пожелаете! И понеже сме три момичета, нямаше как да не се изкушим от невероятните шоколади, които предлагат унгарците! Все пак трябваше да купим и подаръци!

Невероятните шоколади, които предлагат в Будапеща - перлата на река ДунавВреме е за подаръци от Будапеща - перлата на река Дунав !

В Будапеща, освен стандартните магнитчета,  е подходящо да си вземете и паприка! Те са луди по нея и я използват за почти всяко ястие!

Унгарците са луди по паприката!

И понеже сме изключителни късметлийки, дори тук, съвсем случайно се озовахме в италиански ресторант!

Вече си мечтая за следващото ми пътуване до Будапеща – перлата на река Дунав!

Сигурно се питате, останаха ли неща за посещаване в унгарската столица?

Има доста неща, които така и не успяхме да видим по време на нашия престой в Будапеща. Ще се радвам да ги видя при следващото ми посещение тук!❤️️

В моя списък е да видя мемориала с обувки на река Дунав, който по някаква причина не успях да видя този път. Този паметник почита евреите, на които е било наредено да свалят обувките си, преди да бъдат разстреляни на ръба на реката от фашистки милиционери по време на Втората световна война.

В градския парк пропуснахме замъка Vajdahunyad, имитиращ Трансилвански замък, включващ 21 архитектурни стила от цяла Унгария. Също така, не успяхме да посетим термалните бани Széchenyi, базиликата „Свети Стефан“, страхотната и внушителна пазарна зала, Голямата синагога, остров Маргарет и куп други невероятни местенца!

Въпреки че нашият престой в Будапеща не беше напълно перфектен, ние се наслаждавахме на времето си тук! Възхищавах се на всяка една гледка! Забележителностите на унгарската столица са зашеметяващи, когато блестят в цялата си светлина!

До скоро, Будапеща! Ще ми липсваш!

Бях изключително удовлетворена от времето, прекарано в Будапеща – перлата на река Дунав! Дори се радвам, че си оставихме някои неща, които да видим при едно бъдещо пътуване до този прекрасен град! Защото определено си струва да се върнем тук!

С много любов,

Виктория Димова

❤️️

Последвай ме в социалните мрежи!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.