Романтична Верона – любов от пръв поглед

Сърцето на Верона

Завладяваща, красива и романтична Верона!

— WRITTEN BY VICTORIA DIMOVA —

Влюбвали ли сте се някога от пръв поглед? … Е, ако не сте, значи е време да посетите Верона! Не случайно съм дала това име на поредното ми пътешествие, а именно „Романтична Верона – любов от пръв поглед!“❤️️Романтична ВеронаКакто вече знаете, Италия е моята най-голяма слабост! Смело мога да заявя, че все още не е имало място, което да ме разочарова, а дори напротив! Всяко едно кътче от тази величествена страна, изпълнена с фантастичен дух и култура, ме кара да искам да я опознавам повече и повече!

Обичам Милано, обожавам Рим, а Верона определено надскочи моите очаквания. Какво да Ви кажа и за Венеция?!… Ами тя ме остави без думи!

Какво ме накара да посетя романтична Верона и защо трябва и Вие да го направите?

Нека започна така! Истината е, че много исках да организирам едно малко по-различно от досегашните ми пътувания. Затова след едноседмично мислене и съчетаване на най-различни хотели, самолети и влакове, достигнахме до възможно най-доброто решение. Успешно съчетахме дестинациите ВеронаВенецияБудапеща, като полетите ни бяха:

София – Милано, Милано – Будапеща и Будапеща – София.

И понеже в Италия се справяме повече от добре, нямахме абсолютно никакви притеснения, що се отнася до придвижването с различните видове транспорт и съчетаването му във времето.

Верона е впечатляващ град, подходящ за ценители на красотата, романтиката и любовта! Просто нямаше как да го пропуснем!Защо да посетим романтична Верона?Ако искате да посетите Италия и си търсите градче, което е съчетание на всичко това, а дори и много повече, то тогава Верона е вашата дестинация! Тя притежава сърце и душа, които няма как да не бъдат почувствани. Като голям плюс мога да добавя и липсата на огромен брой туристи, за разлика от по-големите градове – Рим, Милано и Венеция.

По какъв начин можем да стигнем до романтична Верона?

  • Градът е разположен в региона на Венето в Северна Италия, или по-точно на река Адидже. Интересно е да знаете, че Верона е третият по големина град в североизточна Италия и има три начина да стигнем до там – със самолет, с влак или с кола.
  • До Верона със самолет:До Верона със самолет!

International Aeroporta di Verona се обслужва от BA, Easyjet, RyanAir, United, Lufthansa и други по-малки авиокомпании. Летището се намира на 10 км от града, така че е доста лесно да се стигне от и до него! В случай, че Ви се налага, е най-подходящо да използвате Aerobus, който свързва летището с града (жп гара Верона – Порта Нуова). Автобусите се движат на всеки двадесет минути от 5:30 до 20:30 като пътуването е около 15 минути и ще Ви струва 6 евро.

За съжаление, в нашият случай, нямаше как да използваме този вид транспорт, понеже не се осъществяват полети от България до Верона.

  • До Верона с влак:

Пътуването от и до Верона е изключително лесно, благодарение на добре свързаната жп гара Верона – Порта Нуова, тъй като е пресечна точка на линиите МиланоВенеция (която използвахме ние) и РимБренеро. Железопътната гара на Верона се намира на около 1,5 км от центъра на града като придвижването става лесно, дори и пеша. В случай, че имате повече багаж, автобусът е най-изгодният маршрут до центъра. Друга алтернатива са такситата. Те също са лесно достъпни и обикновено са разположени в предната част на гарата.

Първа стъпка-Милано!

А сега, нека Ви разкажа малко за нашите премеждия по пътя до романтична Верона! Както споменах преди малко, ние пътувахме от София до летище Милано Малпенса. От там трябваше да хванем автобусен трансфер до жп гарата на Милано, а след това да намерим и хванем подходящ влак до Верона.

Е, за щастие, това не ни затрудни изобщо! Влаковете в Италия са доста бързи и не е нужно да чакате много, тъй като са на по-малки интервали от време. В случаят, влаковете от Милано до Верона са приблизително веднъж на час. Пътува се около час, час и половина и билетът струва от 7 до 15 евро. Добре е да се насочите към TrenItalia или Italo.

  • До Верона с кола:

Ако пътувате от Обединеното кралство или друга част на Европа, можете, без проблем, да изберете да шофирате до Верона. Това би било страхотна идея!

Кога е подходящо да посетим романтична Верона?

Истината е, че ако помислим от гледна точка на климата, най-доброто време за посещение на Верона е периодът между края на Mай и Oктомври. Разбира се, съвсем очаквано, пиковите месеци са летните.

Ние посетихме това впечатляващо градче през Октомври! И повярвайте ми, няма да сбъркате, ако го направите и Вие! По този начин можете да избегнете и големите тълпи, а времето съвсем не отстъпва на лятното! Температурите достигат 25 градуса и това прави моментът много подходящ за любимото ми gelato! Италианците са кралете на сладоледа!❤️️

Арена ди Верона

Романтична Верона е популярно място за провеждането на множество международни събития. В такива случаи трябва да очаквате по-пренаселен център, пълни ресторанти и приятна шумотевица. Като свидетел на такова събитие, а именно Festival del Vino di Verona, мога да твърдя, че въпреки струпването на повечко туристи, всичко е изключително организирано.

Първа вечер, първи впечатления!

Никога няма да забравя първата ни вечер по центъра на Верона! Още при пристигане в това пленително градче искахме да се потопим в ритъма на града! Искахме да се почувстваме като местни! Е, този момент не закъсня!

Най-добрият начин да “влезнете” във Верона със стил е да преминете през I Portoni della Bra, който ще Ви отведе до Piazza Bra! Така направихме и ние!

Романтична Верона вечер Как да влезнем във Верона със стил?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                  Беше прекрасна октомврийска вечер, изключително спокойна и приятна. А ние бяхме опиянени от магнетичния дух на града! Вървейки по спокойната пиаца и търсейки подходящо ресторантче за вечеря, пред нас се откриха невероятни гледки. Една от тях беше Арена ди Верона!

Магнетична Арена ди Верона!

Най-известната атракция на романтична Верона, разбира се, е нейната арена. Датираща от 1-ви век, тази арена е една от малкото, които все още функционират. Слави се и с това, че е най-добре запазеният римски амфитеатър в света! Арена ди Верона се използва за концерти, оперни спектакли и събития на оркестър-филхармония. Смело мога да кажа, че по нищо не отстъпва на Колизеума!

Вечерна приказка!

Любов в романтична Верона!

А сега ми кажете, има ли нещо по-хубаво от първа вечеря във Верона на Piazza Bra, с гледка към величествената арена?! Не, разбира се!

Изборът ни на ресторантче, определено, не беше труден! Ristorante Pizzeria Olivo 1939 успя да оправдае очакванията ни веднага! Хапвайки страхотна италианска пица и пиейки бяло вино, се наслаждавахме на момента и на всичко, което ни заобикаля! Около нас минаваха тълпи от хора, носейки чаша вино в ръка и чантички за чашите си. Тогава осъзнахме, че сме уцелили точния момент!

Ristorante Pizzeria Olivo 1939

Прекрасна вечера в романтична Верона!

Станахме както свидетели, така и участници в тридневния фестивал на виното – Verona The City Of Wine, който се провежда на 12, 13 и 14 октомври! А сега, нека Ви разкажа какво точно успя да ме впечатли и плени!

Festival del Vino di Verona

Както вече казах, Верона е впечатляващ град и доста популярно място за провеждането на множество международни събития. Festival del Vino di Verona е едно от тях! Изключително добре замислено и привличащо доста туристи, събитие, което те кара да се присъединиш към тълпата без да се замислиш!

Обикни Верона с чаша вино в ръка!

Може би си мислите – “Това е фестивал като всички останали”. Напротив! Verona The City Of Wine те кара да се потопиш в магията на града като паралелно с дегустирането на различни италиански вина, трябва да посещаваш и разнообразните забележителности на магнетична Верона!

На различни места в града бяха разпръснати малки къщички, в които участниците в тура на виното трябва да доливат своите чаши, докато не стигнат крайната си цел! Всеки желаещ можеше да се снабди със специална карта, на която са включени забележителностите, до които трябва да се достигне във всеки един етап от тура.

По този начин, както туристите, така и жителите на града, се наслаждават на забележителните красоти на Верона, с чаша вино в ръка! Впечатляващо за мен е, че целият процес беше изключително добре организиран. Не се стигаше до струпвания и проблеми. За всеки желаещ имаше подсигурена стъклена чаша със специална чантичка, в която се поставя чашата, с цел удобство. Освен това, имаше предназначени специални контейнери, в които да се изхвърля единствено стъклото, за бъдеща преработка. А постоянно имаше и отговарящи хора, които да ги подменят на време, за да не се струпва отпадък. Италианците бяха подготвени във всеки един етап от фестивала, с което успяха да спечелят моето възхищение!

Нов ден и нови преживявания в романтична Верона!

Едва ли някой предполага колко е богата Верона на забележителности, всъщност! Но когато става въпрос за това – как да прекараме времето си тук, определено, сме доста разглезени от към избор! Много от най-известните атракции в красива Верона са романтични, затова отворете сърцето си и ще си прекарате незабравимо!

И така, как започна нашият ден?… Бих казала, повече от прекрасно! Дори лъчите на октомврийското слънце предразполагаха към невероятните моменти, които изживяхме!

Парк в романтична Верона!цветна ВеронаКрасотата на италианските улички

Вървейки към Piazza Bra, за да видим величествената Арена ди Верона в целия и блясък, се отбихме да закусим в малко, типично италианско кафене! Как можехме да пропуснем такъв старт на деня?! Италианско кафе, в комбинация с портокалов сок и неземно вкусни кроасанчета! Мммм, вече сме готови да започнем нашата обиколка!

Фантастична италианска закуска!

Пиаца Бра е основният площад на Верона – изключително цветен, осеян с кафенца и ресторанти от едната си страна! Той е дом на Арена ди Верона! Непосредствено пред нея обаче се намира и статуята на Виторио Емануеле II(първият крал на обединена Италия).

Паметник на Виторио Емануеле II Автентичен кадър от Верона

Романтична ВеронаПаркът до Арена ди Верона Паркът до Арена ди Верона

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Тук няма как да не си „откраднем“ време за запечатване на момента! И не забравяйте да се снимате в „сърцето“ на романтична Верона!

Сърцето на Верона Романтична Верона - Арена ди Верона

След като се полюбувахме на внушителната Арена, е време да се насочим към Centro Storico. За тези от Вас, които не са запознати, това е историческият център на Верона. Тук се намират както голяма част от забележителностите на града, така и много от магазините, кафенетата и ресторантчета.

Centro Storico Верона-център

 

Centro Storico - прекрасен ден! Арена ди Верона - детайли!Приказна Верона Романтична Верона - Centro Storico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                            Ние, разбира се, не пропуснахме отделянето на време за шопинг! Все пак сме три момичета! Няма как да не си купим по нещо и то от любима Италия! Разглеждайки с интерес всяко местенце около нас, неусетно стигнахме до Каса ди Жулиета!

Шопинг в романтична Верона!

Каса ди Жулиета

Както всички знаем, романтична Верона е дом на легендарната любовна история на Шекспир – Ромео и Жулиета“! Къщата на Жулиета е музей, който в основата си разказва Шекспировата история.

Каса ди Жулиета Стената с любовни послания в Каса ди Жулиета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                      При влизане в градината, ще видите стените, на които хора от целия свят пишат любовните си послания. Спокойно мога да кажа, че се е превърнала в стена на графити. В градинската зона се намира статуята на Жулиета, която по поверие трябва да целунете за късмет в любовта. Хората чакат на огромни опашки, за да запечатат този миг!

Статуята на Жулиета

Балконът в Каса ди Жулиета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                       Акцентът на Къщата на Жулиета е балконът, на който можете да пресъздадете своето собствено „Ромео, Ромео, къде си ти, Ромео?“ Наблизо се намира и къщата на Ромео, но тя просто е обозначена и не е отворена за обществото.

Ако сте почитатели на пиесата и историята на „Ромео и Жулиета“, то определено ще сте впечатлени! Все пак, всичко е в името на романтиката!

Разходка по Понте Пиетра и гледка към река Адидже!

Нашата опознавателна разходка продължава с един от най-красивите мостове в града – Понте Пиетра! Той свързва стария град на Верона с Teatro Romano и Castel San Pietro. Мостът открива и невероятна гледка към река Адидже! А в непосредствена близост до него е базиликата “Св. Анастасия” – готическа църква от XVIII век, притежаваща страхотни стенописи и изумителен интериор!

Река Адидже Понте Пиетра Красива гледка на Понте ПиетраНевероятна гледка на романтична ВеронаБазиликата "Св. Анастасия" Магичен ден в романтична Верона

базиликата "Св. Анастасия"Романтична Верона и аз! Понте Пиетро

Романтична Верона е изключително живописна!

Защо не спрете малко и да направите няколко снимки? Ние го направихме!

Живописна Верона! Красива Верона!

Лято през есента!

Тайните градини на Верона – Giardino Giusti

Тайните градини на Верона са един от най-добрите скрити скъпоценни камъни на града! Няма да съжалявате ако им отделите нужното време!

Красивите гледки на романтична Верона! Верона-магнетична и разкошна!

 

 

 

 

 

 

Giardino Giusti - царствената градина на Верона Giardino Giusti - мистичност и спокойствиеGiardino GiustiGiardino Giusti - спокойствиие Giardino Giusti - царственостGiardino Giusti - мистичност и величие Giardino Giusti - царственост и магичност

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                      А сега, нека похапнем вкусен италиански сладолед, преди да се насочим към любимата ми забележителност!

Фантастично италианско джелато!

Кастел Пиазале Сан Пиетро

Ако искате страхотна гледка към пленителна Верона, то замъкът Сан Пиетро е правилното място!

невероятни гледки от Кастел Пиазале Сан Пиетро Магична и романтична Верона от Кастел Пиазале Сан Пиетро

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                     Никога няма да забравя тези моменти! Пред нас се откриваха множество живописни гледки, които ни разкриваха красотата на моста, реката и целия град! Това място плени сърцето ми толкова бързо!
Пленяващи мигове от Кастел Пиазале Сан Пиетро Невероятни гледки от Кастел Пиазале Сан Пиетро

Любим момент от Кастел Пиазале Сан Пиетро Любими мигове от Кастел Пиазале Сан Пиетро

Любим момент от романтична Верона!

Време е за вечеря на Piazza delle Erbe!

Piazza delle Erbe е следващото живописно място в романтична Верона! Освен това е изключително подходящо за пазаруване и хапване на открито. След като разгледахме и накупихме всякакви неща от сергийките, решихме да се отдадем на заслужена почивка. Намерихме прекрасно малко ресторантче, в което хапнахме фантастични паста и лазаня, и пихме завладяващо капучино!

вечеря на Piazza delle Erbe Piazza delle Erbe Романтична вечеря в романтична Верона

Времето беше толкова предразполагащо, че това ни накара да продължим да се разхождаме из запленяващите улички на Верона. Нямаше как да пропуснем нощната Арена, отново!

Романтична Верона - Арена ди Верона Впечатляваща нощна разходка Още един любим кадър! Верона - любов от пръв поглед! Арена ди Верона на нощна светлина Верона-магията на любовта

Красива Верона с прекрасна компания!Любима Верона!

А сега, нека Ви попитам пак! Влюбвали ли сте се някога от пръв поглед? Е, вече няма как да не сте! Защото Верона е любов от пръв поглед!

С много любов,

Виктория Димова

❤️️

 

 

Последвай ме в социалните мрежи!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.